Pardus Video İzlenimleri
http://www.seyretogren.com/video/isletim-sistemleri/linux/uzmanlarinin-dilinden-ulusal-isletim-sistemi-pardus-1.html İzlenimler:
-Pardus’ün açık kaynak kodlu olması.Pardus açık kaynak kodu kullanarak kullanıcıların ürettikleri bilgilerin sürekli bir sirkülasyon halinde olmasını sağlayabiliyor.Bu sayede bu işlerle uğraşmak isteyen insanlara, üretilen bilgiler rahatça ulaştırılıyor ve böylelikle yayılım ve gelişimi rahatlıkla sağlanabiliyor.
-Pardus güvenliği.Pardus’un yine açık kaynak kod felsefesiyle geliştirilmesinden ötürü bütün kodları ortada olduğundan bu işlerle uğraşan insanlar ortadaki gerek güvenlik açıklarını gerekse diğer açıkları fark edip gerekli çözümlemeleri yapıyor.Böylelikle Pardus her geçen gün daha da güvenli hale getiriliyor.
-GPL(General Public License): GPL, Pardus’de paylaşımı ön planda tutan bir lisanlama sistemi.Kullanılan kodların her ne olursa olsun açık bir şekilde yayınlanmasını zorunlu tutuyor.Böylelikle kodlar daha da yaygın hale getirilerek, geliştiriciler tarafından yazılımlar sürekli daha da ileri seviyelere çıkartılıp, daha iyi, daha güvenli hale getirilebiliyor.
http://www.seyretogren.com/video/isletim-sistemleri/linux/uzmanlarinin-dilinden-ulusal-isletim-sistemi-pardus-2.html İzlenimler:
-Pardus uluslararası ağdan kopmuyor.Pardus Linux tabanlı bir dağıtım olduğundan, Linux ağında yapılan geliştirmeleri de takip ediyor.Aynı zamanda açık kaynak felsefesinden dolayı Pardus Linux’tan ve dağıtımlarından faydanabileceği gibi, diğer dağıtımlar da Pardus’ün sistemlerini(Örn. KDE) ücretsiz bir şekilde kullanabiliyor.Bu da, yine sürekli bir alış-verişle; daha iyi, daha yeni ve güvenli yazılımların, sistemlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
-Pardus’de kullanılan türk motifleri:Pardus’deki programlarda ulusal bir işletim sistemi olmasından dolayı çeşitli araçlara ve sekmelere Türkçe destekli isimler verilmiş.Örn.Zemberek, nazar, tasma…Pardus, bu sayede türk kullanıcıları kendine çekmeyi amaç edinmiş ve uluslararası çapta da bu isimleri yaymayı planlamış.
-Pardus güncelleme sistemi:Pardus’ün dikkat çeken bir özelliği de tek bir sistem üzerinden diğer tüm sistemlerin de güncellemesi yapabilmesi.Bu özellik sayesinde sistem yöneticisi tek tek her bir sistemde kurulum yapmaktansa tek bir sistemden bütün sistemlere kurulum gerçekleştirebiliyor.Güncelleme gelmesi durumunda tek bir sistem güncellenip, diğer sistemler de güncellenen sistem üzerinden kurulum yapabiliyor.Ancak bu özellik, Pardus’ün kullanım oranını net bir şekilde belirlemekte sıkıntılara yol açıyor.
http://www.seyretogren.com/video/isletim-sistemleri/linux/uzmanlarinin-dilinden-ulusal-isletim-sistemi-pardus-3.html İzlenimler:
-Özgürlük İçin Projesi:Gönüllük esaslı özgürlük için projesiyle, Pardus kullanmaya yeni başlayan kullanıcılara Pardus’un avantajları, kullanımı, diğer işletim sistemlerinde bulunan programların Pardus’de karşılığı olan programların tanıtımları gibi bilgiler verilerek yeni kullanıcılar Pardus işletim sistemine kazandırılıyor.
-Pardus Geliştiricileri:Pardus geliştiricileri hem kullanıcı hem geliştirici olmalarından dolayı diğer geliştiricilerden farklı olarak en ufak detayı bile gözardı etmeyip kendi kullanacakları bir sistemde çalıştırmak için gereken çalışmayı sergiliyorlar.Böylelikle kimi geliştiriciye göre gereksiz olan bir çok ortam Pardus’de bizi sıkça karşılayabiliyor.
-Pardus’de Çalışan Yazılımlar:Pardus, Windows’dan farklı olarak yazılımları kendi ortamı üzerinden kullanıcılara sunarak daha güvenli ve daha iyi bir hizmet sunabiliyor.Ayrıca Pardus dağıtımını yüklediğimiz zaman ihtiyacımız olan tüm yazılımlar bizlere yüklü olarak geliyor, böylelikle ihtiyacımız olan yazılımları tek tek kurma derdinden kurtulmuş oluyoruz.
Bu yazı 26 Eylül 2014 tarihinde Adem Çamlıkaya tarafından Eğitimde Bilişim Teknolojileri-1, Lisans çatısı altında yazılmış olup yorum almamıştır. Bu yazıdan seçilen naçizane kelimeler ise şunlardır;...